top of page

Sluikstorten is niet-OK. Extra actie nodig volgens N-VA.

Gisteren was het World Cleanup Day en hebben we met het voltallige N-VA team de Genkse speeltuinen opgeruimd. Onze kinderen verdienen een propere speelomgeving. Niet alleen de dagen na World Cleanup Day. Het hele jaar door.

Sluikstorten is storend en asociaal. Helaas gebeurt het nog heel vaak in Genk! De gevulde afvalzakken gisteren getuigen hiervan. In het programma van N-VA Genk hechten we extra aandacht aan sluikstorten. Preventieve campagnes, maar zeker ook boetes voor wie hardleers is.

Ik haal graag het voorbeeld aan van Singapore, de stadstaat in Zuidoost-Azië. Een miljoenen stad. Een prachtige bruisende stad die gekend is voor haar snelgroeiende economie, grote diversiteit en… haar kraaknette wegen, pleintjes en metro...

Kortweg Singapore kent geen sluikstorters. Hun geheim? Strenge boetes en burgerzin. Neen, het is geen magie. Wij moeten dat in Genk ook kunnen! Daar willen we met N-VA extra op inzetten. Een GAS-boete voor wie sluikstort. Punt. Camera's blijken te werken in Genk. Het Thor Park en Sledderlo zijn hiervan het resultaat. Niet enkel mobiele - tijdelijke- camera's. Op plaatsen waar het probleem zich hardnekkig voordoet, plaats je best vaste camera's. In Singapore worden mensen die niet correct handelen ook vriendelijk maar correct aangesproken door medeburgers. Ik doe dat ook. “Excuseer u hebt iets laten vallen” heeft mij nog nooit een probleem opgeleverd. In tegendeel, het heeft telkens het sluikstort probleem opgelost ;-). Laatst zelfs voor mijn deur 5 min gekeuveld met een man die zijn sigaret op het gras gooide. Mijn zoontje van 2 jaar speelt daar en heeft de nijging alles in zijn mond te steken. Ook sigarettenpeuken. We namen met een vriendelijke handdruk afscheid. Ook dat is Genk. Jammer dat ik mijn N-VA flyers toen nog niet had :-)! Via "burgerzin" bereiken we in alle wijken en alle gemeenschappen samen het gewenste gedrag: een sluikstortvrije stad.

Ja, er moeten voldoende vuilbakken zijn op plaatsen waar er veel volk komt. Maar géén vuilbak in je zicht, kan toch nooit een excuus zijn om het dan op de grond te gooien? Iemand die sluikstort heeft voor mij géén excuus. Geen vuilbak in de buurt? Dan stop je het in je zak of laat je het in je auto en gooi je het thuis weg.

In Singapore gaan ze zelfs zo ver dat ze geen kauwgom verkopen daar deze al te vaak op de grond belanden en moeilijk te verwijderen zijn. Ik denk dat dit in Genk toch een brug te ver is. Hoe krijg je anders zo een spannende match van KRC als gisteren tegen Anderlecht verteerd ;-)!

bottom of page