top of page

De sprong


Beste Genkenaren, Beste familie, vrienden, collega’s, klanten, kennissen,

JA! Ik ga in de politiek. Mét véél enthousiasme zelfs! #goedge(n)k

Ik verklaar mij nader op basis van de drie vragen waarmee ik de voorbije weken zelf geworsteld heb.

Ik heb een fijn leven. Een prachtig gezin. Waardering voor het werk dat ik doe. Waarom zou ik mezelf in het wespennest steken van de politiek, wetende dat niet iedereen achter mijn keuze zal staan?

Ik geef het grif toe. Dat was de lastigste vraag die ik mezelf gesteld heb. Er zijn tenslotte veel manieren om een positieve bijdrage te leveren. Waarom deze weg? Uiteraard is er de emotionele factor. Genk is voor mij de stad waar ik altijd gewoond heb. Het is Genk die mij kansen heeft gegeven om te groeien, voor mijn gezin te zorgen, me goed te voelen in mijn vel. Ik hou van mijn stad. Met al haar kwaliteiten en gebreken: Genk is thuis. Zo eenvoudig is het. En het is ook thuis voor mijn twee zoontjes die ik hier alle kansen wil geven. Aan de toekomst van Genk bouwen is meteen ook aan hun toekomst bouwen. En aan dat van zoveel kinderen die het vandaag al moeilijk hebben. In geen enkele andere centrumstad liggen de kinderarmoede cijfers zo hoog. En ook op vlak van werkloosheid, taalachterstand, stadsvlucht en braindrain zijn we bij de kneusjes van de centrumsteden. Genk verdient beter. Genk kan beter. En ik ben er van overtuigd dat ik daar een steen –geen steentje- kan toe bijdragen.

Fijn! Ik heb de ambitie om beter te doen. Maar heb ik ook de juiste oplossingen?

Ik geloof het wel. Nee, ik weet het. Of toch minstens een deel van de oplossingen. Drie jaar geleden werd ik verantwoordelijk voor C-mine Crib. Een uitdagende job tussen de start- en groeibedrijven van Genk. Een laboratorium waar we werken aan de toekomst van onze ondernemingen en dus van onze stad. Van één zaak ben ik absoluut zeker: Genk barst van het talent. Niet het meest klassieke talent. Er is hier en daar een hoek af. Maar het heeft een enorm potentieel. We kunnen er ook niet rond met onze werkloosheidscijfers: er gaat te veel talent verloren aan een uitzichtloze werkloosheidsindustrie. We moeten er alles aan doen om mensen met ideeën en bedrijven in de stad te houden. Genk moet niet de voogd, maar wel de partner worden van zijn ondernemers en bewoners. Investeren in mensen, is investeren in de stad. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vandaag trekt er te veel potentieel weg uit Genk. Met een juist beleid houden we het thuis en geven we het grotere slaagkansen waar we allemaal beter van worden.

Waarom bij de N-VA? Omdat N-VA de problemen niet uit de weg gaat en ze durft te benoemen. Een gezond principe. Een pijnlijke waarheid die je niet benoemt, krijgt nooit de nodige aandacht en wordt bijgevolg niet opgelost. Integendeel, het probleem zal blijven groeien zoals het ook doet in zoveel Genkse dossiers. Bij de N-VA gaat men de realiteit niet uit de weg. Ze pakken ze aan, zonder taboes. Met open geest. Genk heeft geen nood aan meer van hetzelfde. Genk heeft nood aan dynamiek en vastberadenheid. Een nieuwe, frisse wind. Met alle respect voor het goede dat het huidig bestuur verwezenlijkt heeft, maar ons stadsbestuur ontkent een aantal problemen die dringend een oplossing vereisen. Het is een voortkabbelend ‘business as usual’. De prijs die je betaalt voor decennialang aan de macht te zijn. Daar wil ik samen met N-VA Genk verandering in brengen. En daar vraag ik uw steun voor op 14 oktober. Uiteindelijk maken we alleen samen het verschil.

De komende dagen en maanden ga ik graag met iedereen in gesprek om alle uitdagingen van Genk beter te begrijpen en bespreekbaar te maken. Mijn standpunten zal ik verder gedetailleerd toelichten in -extreem spannende- politieke blogs op www.jasperolaerts.be.

Geen uitdaging uit de weg voor een Genk van wereldklasse. Tot binnenkort, Jasper Olaerts

bottom of page